100 jaar Groote Oorlog cultureel herdacht GoneWest is de artistieke herdenking van de oorlogsjaren 1914-1918 in West-Vlaanderen. Zonder nog levende getuigen maakt het verleden de overgang naar een geheugen dat uit steen, inkt en papier bestaat. GoneWest her-denkt het herdenken, met respect voor de grote en kleine verhalen. Van militairen en burgers. Vanuit Muziekclub 4AD wordt meegewerkt aan 'Het Lichtfront' en ‘Grondtonen’. Op 17 oktober 2014 organiseert GoneWest een groot participatief evenement onder de noemer Lichtfront ’14. Met Lichtfront ’14 wordt de frontlinie anno 1914 gevolgd. Deze frontlinie van 84 km (van Nieuwpoort tot in Ploegsteert) zal door 10.000 medewerkers en participanten opgelicht worden met fakkels. Naast deze frontlinie van licht zullen er ook negen artistieke vuurinstallaties worden opgesteld, geïnspireerd op de historische achtergrond van negen historische plaatsen (Ganzenpoot in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide, Drie Grachten in Houthulst/Lo-Reninge, Hill 60 in Ieper, het Soldatenfriedhof in Langemark-Poelkapelle, Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, Pool of Peace in Heuvelland, het voetbalveld in Mesen en Memorial to the Missing in Ploegsteert). Daarnaast zal ook de Namenlijst van de 600.000 slachtoffers die vielen op Belgische bodem, geprojecteerd worden op het Albert-I monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en het Belfort in Ieper. Grondtonen is het muzikale luik van de herdenking. Het vertaalt de historische en muzikale erfenis van WOI naar een hedendaagse context. Met oog en oor voor de veelheid aan culturele achtergronden van de mensen die deze groote oorlog aan den lijve ondervonden. De anti-oorlogsfilosofie staat centraal. Grondtonen brengt creaties uit verschillende genres en zoekt linken met andere kunstdisciplines. Het volledige programma en tickets vind je via www.gonewest.be.

8 verschillende organisaties (voornamelijk concertclubs) in Frankrijk, België en Engeland maken deel uit van het IC Music project (International Cooperation Through Music), dat werd goedgekeurd door het INTERREG IVA 2 Zeeën programma op 10 en 11 mei 2011.

Dankzij de positieve en succesvolle ervaringen uit het 4x4 project beslisten de 4 partners om hun internationaal avontuur voort te zetten én zelfs uit te breiden tot Engeland. Die 4 partners zijn nog steeds: Le Grand Mix (Tourcoing, fr), Les 4 Ecluses (Duinkerke, fr), De Kreun (Kortrijk, be) en Muziekclub 4AD (Diksmuide, be). Aan dat lijstje worden dus nog 2 Franse concertclubs toegevoegd, namelijk La Lune Des Pirates (Amiens) en La Cave Aux Poètes (Roubaix).
Langs Engelse zijde zijn dat Phoenix (Exeter) en Superact! (Taunton). Het “IC Music”-project heeft als hoofddoel een duurzame en permanente samenwerking tot stand te brengen tussen professionals van “live” muziek uit Engeland, België en Frankrijk. Hiertoe stellen de partners zich drie specifieke doelstellingen:

1. Het zoeken en aanreiken van podiumkansen voor Belgische bands in Frankrijk en Engeland, en natuurlijk vice versa; wij ontvangen op onze beurt beloftevolle Franse en Engelse acts. We willen ruimte creëren voor veelbelovende bands en muzikanten, met internationale ambitie, om gemakkelijker te kunnen touren in het 2-zeeëngebied. Ieder jaar selecteren Muziekclub 4AD en De Kreun 4 bands waarvan het internationaal potentieel overduidelijk is. Voor 2012 zijn dat SX, Amatorski, Drums Are For Parades en Little Trouble Kids.

2. Het opzetten van initiatieven naar specifieke doelgroepen, die anders nooit de kans krijgen om kennis te maken met onze werkingen. Hiervoor worden culturele acties georganiseerd in gevangenissen, scholen, tehuizen voor mensen met een beperking, ziekenhuizen, enz.

3. Het organiseren van professionele ontmoetingen waarbij de geselecteerde bands gepromoot worden tijdens showcases maar waar ook ruimte is voor conferenties, ontmoetingen tussen muziekprofessionals en dergelijke meer. IC Music zal zich inhoudelijk ook aansluiten bij reeds bestaande initiatieven als TERMM, Music South West, The Great Escape, enz.

IC Music wordt voor 50% van haar uitgaven gesteund door de EFRO-fondsen en heeft zichzelf 3 jaar gegeven om haar doelstellingen te bereiken (2011-2014).

Het ruime en gezellige 4AD café doet ook dienst als tentoonstellingsruimte. Via tweemaandelijkse exposities willen wij een platform bieden aan (jonge) beeldende kunstenaars en fotografen. Op onze site is telkens een korte bio en een link naar hun webstek terug te vinden. De werken hoeven geen relatie met muziek te hebben, zolang ze maar gespeend zijn van een dosis eigenzinnigheid. Kandidaten mogen zich steeds melden via expo (at) 4ad (dot) be
Afgelopen projecten
4x4 is een samenwerkingsproject tussen vier muziekclubs uit de grensregio. De Kreun (Kortrijk), Le Grand Mix (Tourcoing), Les 4 Écluses (Duinkerke) en 4AD (Diksmuide) hebben de handen in elkaar geslagen om de komende jaren het concertverkeer tussen Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen een extra impuls te geven. De verschillende clubs zullen avonden programmeren in de zalen van de andere 4x4 clubs, supportacts worden uitgewisseld en er wordt uitgekeken naar samenwerkingen met festivals. Het publiek wordt door zijn eigen muziekclub uitgedaagd om van concerten te genieten over de taalgrens. Het project wil ook jonge groepen meer speelkansen geven. Zo wordt er elk jaar een band als resident uitgenodigd in elke club binnen 4x4. De groep kan dan enkele dagen gebruik maken van de fasciliteiten van de club én er worden speelkansen gecreëerd bij de partnerclubs.
Muziekclub 4AD viert 25 JAAR! Jawel, Muziekclub 4AD is een flinke twintiger geworden. De vele fantastische verhalen – die ondertussen mythische proporties hebben aangenomen – zijn onderhand niet meer bij te houden. Doorheen de jaren is 4AD geëvolueerd van een pionierspodium tot een volwaardig ‘muziekcentrum’ met naast een avontuurlijk concertaanbod ook aandacht voor het ondersteunen van de muzikant in al zijn facetten, het opzetten van grensoverschrijdende initiatieven en dit alles op ecologische wijze. Als we de archieven induiken stuitten we op een schoon palmares met heel wat bands die nu wereldfaam genieten: Fugazi, Blonde Redhead, Girls Against Boys, dEUS, Evil Superstars, Godspeed You! Black Emperor, Vic Chesnutt, Alela Diane, The Gossip, The Veils, Jim James & My Morning Jacket, M Ward, Oi Polloi, Jello Biafra (Dead Kennedys), Turbonegro, Sparklehorse, Kimya Dawson (Moldy Peaches), Southern Culture On The Skids, Madrugada, Triggerfinger, Dirtbombs, American Music Club, Liars.. en ga zomaar door. Er zijn ook heel wat bands en artiesten waarmee we de afgelopen kwarteeuw een speciale band hebben opgebouwd en die we graag zien terugkomen (sommigen zelfs tot 10 keer toe): Madensuyu, De Kift, Oxbow, No Means No, The Ex, Oblivians, Wire, Sunn O))), Dead Moon, Geoff Farina en zijn Karate, Tony Dekker en zijn Great Lake Swimmers, Two Gallants, The Black Heart Procession, Will Johnson en zijn South San Gabriel & Centro-matic en dan hebben we het nog niet gehad over Luc Dufourmont in al z’n artistieke gedaantes. Kortom, we kunnen blijven opsommen. In de toekomst wil 4AD een baken blijven in de Westhoek, een gangmaker zijn voor actuele muziek in de grensregio. We willen blijven inzetten op nationale en internationale bands die buiten de commerciële lijntjes kleuren zonder ons op één genre vast te pinnen: van americana tot noise, van rock-‘n-roll tot jazz, van singersong tot wereldmuziek en alles daartussenin, een verscheiden aanbod is de must. We zullen ‘25 JAAR 4AD’ vieren in stijl, anderhalve maand lang met een concertreeks van maar liefst 25 concerten, die een mooie staalkaart bieden van het vertrouwde 4AD programma. En een verjaardag zou een verjaardag niet zijn als er ook heel wat ander leuks te beleven valt zoals: een 4AD Muziekquiz, een heuse bandshirt tentoonstelling (je wil niet weten hoeveel we er al verzameld hebben in 25 jaar tijd), een 4AD 25 Party (het is tenslotte een feestelijk gegeven), een Ecodag (je weet dat 4AD al eeuwen pionier is in de concertecologie?), een culinaire get-together met al het lekkers uit Frans-Vlaanderen ihkv Parijs-Roubaix, een nieuwe zoektocht naar een Band in Residence, en zoveel zoveel meer…

Wat

In het kader van ‘Wij, VarkenLand’ , cultuurhappening rond het thema ‘identiteit in West-Vlaanderen’ gaat Muziekclub 4AD de uitdaging aan om een Diksmuids Stadslied, via wedstrijdformule van live uitvoering, te laten componeren om zo tot het Diksmuids Stadslied te komen

Waar en wanneer

Datum nog te bepalen.

Voor wie

Alle Diksmuidelingen kunnen zich inschrijven, hieronder verstaan we degene die; In Diksmuide bij geboorte woonden 5 jaar in Diksmuide gewoond hebben In Diksmuide wonen
Inschrijving kan enkel bij 4AD, Kleine Dijk 57 8600 Diksmuide, tel 051.50.48.94, fax 051.50.56.92, mail; info@4ad.be en dit tot eind juni 2012.

Reglement

Het moet een authentiek werkstuk zijn, van a tot z, van de eerste tot de laatste seconde.
Elk genre is toegelaten.
Het lied is een mix van instrumentaal en vocaal. De compositie mag van één persoon zijn of van meerdere zonder beperking in aantal. Er staat geen beperking op aantal qua (mede) componisten als (mede) uitvoerders en beide mogen verschillend zijn van elkander. Het muziekstuk dient minimum 30 seconden te duren en max 5’ of 15’?. Een eventuele eigen korte versie/tune, vb 5 of 15 seconden, mag erbij maar volstaat niet als volwaardige deelname. Het werk moet live gebracht worden, doch elektronische (vb computer) ondersteuning mag. Bij inschrijving ontvangt men de technische fiche van 4AD, waarmee men akkoord gaat dat dit dient te volstaan voor een geslaagde live uitvoering.

Ten laatste tegen 1 juli dient 4AD te weten van de kandidaten; Hoe men het werk live zal uitvoeren op het 4AD podium Met hoeveel Hoe lang het (ongeveer) duurt. Welke technische vereisten men verwacht qua klank en licht op podium De beslissing van de jury is onherroepelijk. Bij inschrijving gaat men akkoord met dit reglement.

Rechten

De componist(en) behoud(t)en het recht op het werk. Stad Diksmuide mag de inzendingen evenwel zo veel als zij wil gebruiken in functie van het project Wij, Varkenland (zowel het geschreven werk alsmede de gemaakte video opnames). De componisten engageren zich ook tot een live optreden tijdens het weekend van 28-30 september 2012 en kunnen zo meegenieten van een ruime promotie via Focus-wtv, de krant van West-Vlaanderen e.a.. Stad Diksmuide zal hiervoor de technische ondersteuning leveren. Daarnaast mogen Stad Diksmuide en alle organisaties en verenigingen de muziekstukken gebruiken zo vaak en veel als men wil, zowel on- als off line. Indien mogelijk dient de naam vd componist(en) vermeld te worden. Voor dit gebruik los van Wij, VarkenLand kunnen door de componisten auteursrechten gevraagd worden. Commerciële exploitatie mag enkel na goedkeuring en akkoord met de componist(en). Bij een eventueel geschil over het commercieel gebruik is het steeds de componist die de beslissende stem bezit. Dit onderdeel ‘rechten’ kan in samenspraak met de winnende componist(en) gewijzigd en aangepast worden op zijn/haar/hun vraag om zo de auteur(s) optimaal te beschermen.

Prijzen

Er zijn geen prijzen te verdienen, wel eeuwige roem.

Na 17 jaar zwoegen in 2 tochtige krochten mocht 4AD vijf jaar geleden, dankzij middelen en steun van Stad Diksmuide, Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Gemeenschap en een lening bij Triodosbank, intrekken in het nieuwe pand aan de Kleine Dijk 57 te Diksmuide. Een oude loods werd daar verbouwd tot een professioneel en geluidsdicht concertgebouw annex repetitieruimtes annex 4AD hotel, volledig op maat van onze noden en verlangens en volledig geslaagd, o.a. dankzij onze 17 jaar wroeten in niet werkbare omstandigheden, hoe heroïsch de verhalen ook moge zijn. In die 5 jaar hebben we veel mooi volk over de vloer gekregen, zowel in ons café, de repetitielokalen, de PA repetities in de zaal, voor én op het podium: The Gossip, Sunn O))), De Kift, The Ex, The Black Heart Procession, The Veils, Dead Moon, Black Diamond Heavies, No Means No, Sparklehorse, Great Lake Swimmers, Do Make Say Think, Vic Chesnutt, Alela Diane, Two Gallants, Liars, The Dodos, Madensuyu, Hitch, Ozark Henry, De Bossen, Triggerfinger, Ansatz Der Maschine, Flat Earth Society, Oblivians, ...
Met Stad Onderstroom bundelen verschillende verenigingen (Linx +, vzw De Bron, De Diksmuide Filmclub) uit Diksmuide de krachten om tijdens de zomermaanden de ruime regio gratis culturele activiteiten aan te bieden zoals concerten, (openlucht)films, exposities, theater en literaire avonden. Stad Onderstroom is niet zomaar het zoveelste ongeïnspireerde zomerfestival. Met dit uitdagend project proberen we sinds 2000 tegemoet te komen aan de vraag om Diksmuide en omgeving uit de jaarlijkse zomerslaap te halen. Vanuit de lokale overheid gebeurde er veel te weinig: de inwoners en vooral de jongeren klaagden dan ook dat er in diverse andere Vlaamse steden wel aardig wat bewoog, terwijl zij aan het thuisfront op hun honger dienden te zitten. Met een dergelijk initiatief in een kleine Westhoekstad, hopen we dan ook mee te werken aan een front tegen de beruchte leegloop van dit gebied. Grote steden als Gent, of megafestivals als Werchter en Pukkelpop worden meer en meer als het (culturele) mekka aanzien in de ogen van onze jeugd. Vanuit de culturele sector willen wij impulsen geven om de Westhoekbewoners en vooral de jongeren zich terug bewust laten worden van de unieke waarde van hun regio, zodat ze minder vlug wegtrekken en zo betere (economische) toekomstperspectieven garanderen.
Onder de noemer "Wegwijzers naar nieuwe muziek" slaan AB en de elf muziekclubs van het Clubcircuit komend concertseizoen de handen in elkaar voor een spannende concertreeks. Samen kozen ze 10 weekends uit waarop telkens een andere club de AB inneemt, terwijl de AB in datzelfde weekend uitwijkt naar die club. AB en het Clubcircuit willen hiermee hun goede band extra benadrukken.
Het voorjaar van 2008 stond volledig in het teken van het vieren van 20 jaar 4AD. Naast een feestelijke programmatie en de obligate receptie werd er ook werk gemaakt van een mooi overzichtsboek met persoonlijke getuigenissen van medewerkers, sympathisanten, collega's uit het kunstenveld en artiesten uit binnen- en buitenland. Naast het fysische boek werd er ook een e-book gemaakt. De lay-out van beide boeken is overigens 4AD huisgemaakt. Wie niet graag (veel) leest kan ook het - jawel huisgemaakt - filmpje bewonderen dat gemaakt werd in het kader van 20 jaar 4AD.
Eerste editie van Stad Onderstroom hetzij onder een andere naam.
September 1996 : het Cultureel Centrum Kruispunt van Diksmuide brengt haar jaarbrochure uit. Naast veel kamer- en klassieke muziek, is er ook aandacht voor opera, dans, literatuur en komedie (met grote namen), doch vinden we geen theater in de seizoensprogrammatie. Waar de voorbije 11 jaar menig theaterliefhebber uit de Westhoek, via de Theatertrein, zijn weg vond naar Cultureel Centrum Kruispunt komen de theaterliefhebbers in de kou te staan. Vanuit de vrees van 4 AD tot een minder gevarieerd en gedifferentieerd cultureel aanbod, wordt er door Muziekclub 4 AD beslist een eigen reeks van 5 theatervoorstellingen op de rails te zetten en kiezen we hierbij voor een naam met een link naar het vroegere aanbod – Theatertram. Het publiek waardeerde deze inspanning naar waarde: het plaatselijk theatergezelschap Periekel mocht de spits afbijten en zorgde in 4AD voor een uitverkocht huis. Zo was meteen ook de toon gezet: kwaliteitsvolle en gedurfde voorstellingen in een intiem kader brengen: de toneelliefhebber zit quasi op de acteurs, wiens zweetparels bijna de laatste rij toeschouwers besprenkelen. Bovendien leverde het initiatief niet enkel een tevreden publiek op: vanaf het volgende seizoen programmeerde Cultuurcentrum Kruispunt terug een reeks theatervoorstellingen. De hoofddoelstelling voor 4ad was bereikt. Maar het publiek wilde meer: zo smeekten diverse bezoekers om een vervolgeditie, poogden diverse kwaliteitsvolle plaatselijke talenten een plaatsje te versieren op de volgende seizoensaffiche. Binnen de 4AD-medewerkersploeg groeide stilaan de zin om de Theatertram langer dan een seizoen te laten meegaan. En zie, anno 2006 resideert 4AD in een nieuwe lokatie en staat de 9e Theatertram, in promotionele samenwerking met cc Kruispunt, op de rails. 5 avonden met een sterk uiteenlopende karakter maar waarbij de theaterliefhebber een mooi overzicht krijgt van wat in Vlaanderen heden ten dage te beleven valt. Dat Wouter Deprez, zijn derde show en derde (!) passage in 4AD reeds uitverkocht was nog voor de promotie begon is een teken dat de cultuurliefhebber de Theatertram als een vaste waarde gaan beschouwen is. Nu u nog.